Verchromen van staal, messing, rvs en kunststof producten

Download PDF

Multinal Group biedt een uitgebreid pakket aan oppervlaktebehandelingen, waarvan verchromen veelvuldig wordt toegepast.

Verchromen is een populaire oppervlaktebehandeling, vanwege de decoratieve eigenschappen en welke  ook bijdraagt aan de corrosiebescherming en/of het aanbrengen van een slijtvaste laag. Verchromen is daarbij ook een relatief goedkope oppervlaktebehandeling. Niet voor niets wordt het decoratief verchromen veel toegepast op o.a. sanitair accessoires zoals closethouders, handdoekhaakjes, zeepdispensers en handdoek rekken. In geval van meubels wordt verchromen veel op stoelen, stoelpoten, handgrepen, frontpanelen, draaiknoppen en (boek) steunen toegepast. Maar ook de verlichtingsindustrie kent vele voorbeelden zoals spotjes, verlichtingsplaten, armaturen en sierstrips. Verchromen is er in meerdere effecten zoals glanzend, mat of satijnachtig en draagt daarmee bij aan toegevoegde waarde en/of uitstraling van het product.

 

Producten van staal, messing, rvs en kunststof verchromen

Om producten zoals kranen, frontpanelen, uitlaten, bagagedragers en draadmandjes goed te kunnen verchromen, worden producten op een rek geplaatst voor dat deze een galvanische behandeling in ons dompelbad kan ondergaan. Daarbij is het belangrijk om te bepalen wat de zichtzijden van het product is, zodat daar met de ophanging van het product rekening gehouden kan worden. De wijze van ophanging van het product is ook van belang om tijdens het proces geen “luchtbel” te laten ontstaan, zodat de aan te brengen gewenste oppervlaktebehandeling optimale dekking heeft.

Naast de ophanging en bepalen van de zichtzijde van het product speelt de oppervlaktegesteldheid van het te behandelen product een grote rol. Deze bepaalt voor 95% het resultaat van de eindkwaliteit. Wanneer een product bijvoorbeeld niet goed geslepen of gepolijst is wordt dit pas na het vernikkelen/verchromen zichtbaar. Dit is niet altijd te voorkomen. Tevens is het van belang dat het te behandelen product goed uitspoelbaar is, u kunt daarbij denken aan holle ruimtes die moeten zijn voorzien van spoel- en ontluchtingsgaten in bijvoorbeeld kokers, frames en behuizingen.

Om een vernikkeld (glans of pearl) en verchroomd onderdeel een betere corrosiebescherming te bieden kan er voor een duplex nikkellaag worden gekozen. Dan worden er twee verschillende nikkellagen  aangebracht voor het verchromen. Hierdoor ontstaat er een “spanningsverschil” tussen de twee nikkellagen die de corrosie verbetering te weeg brengt.

Een bewerking (verspanende of verbuigen) aan vernikkeld-  en verchroomde delen kunnen gevolgen hebben voor de kwaliteit van de behandelde delen. Wij adviseren dan ook om gewenste bewerkingen aan uw product uit te voeren voor dat u deze laat verchromen. Bekijk hier onze tips voor het vernikkelen en verchromen van producten van staal, messing, rvs of ABS kunststof.

Vernikkelen en verchromen  wordt door Multinal Group toegepast op staal, messing, rvs en zelfs op ABS kunststof!

Weet u niet welke behandeling voor uw producten de juiste is?  Dan kunnen wij voor u een proefserie met verschillende behandelingen voor uw product verzorgen. Zodat u tot een keuze kunt komen. U wilt een product door ons laten verchromen of past deze behandeling al jaren op uw product toe. Soms kan het toch goed zijn weer eens fris naar uw artikel te kijken en te zien of er in de vernikkel of verchroombehandeling iets te optimaliseren valt. U kunt daarbij denken aan verbeteringen van de kwaliteit voor uw product, realiseren van een kostenbesparing, of om te toetsen of de behandeling nog wel aan de verwachting van u of die van uw klant voldoet. Zelfs voor speciale verpakkingsinstructies of – eisen kunt u bij ons terecht! Of het nu gaat om verchromen van o.a. closethouders, handdoekhaakjes en handdoekrekken, zeepdispensers, handgrepen, frontpanelen, draaiknoppen, spotjes, verlichtingsplaten, armaturen, sierstrips, stoelen en stoelpoten, kokers, behuizingen, frames etc. Kortom, of u nu een bestaande klant of een nieuwe klant bent, wij adviseren u graag. Onze collega’s in Coevorden helpen u graag verder met de keuze voor de juiste oppervlaktebehandeling.

Verchromen van staal, messing, rvs en ABS kunststof

  • Verchromen heeft een decoratieve uitstraling
  • Corrosiebescherming
  • Toegevoegde waarde van het product
  • Verchromen in glans, mat/pearl, duplex of duplex nikkel effect
  • Relatief dunne deklaag
  • Krasvast
  • Aanloopbestendig
  • Verchromen wordt veel toegepast op meubels, winkelinrichting, sanitair, fiets- en motorbranche en meer.

Verchromen en techniek

Verchromen /chroom heeft een dunne oxidehuid waardoor zij – in aanraking met de atmosfeer – onderliggend metaal een optimale bescherming biedt. Bij sierverchromen, waarin wij specialist zijn, wordt nikkel of vernikkelen altijd als onderlaag aangebracht. De combinatie vernikkelen en verchromen versterken elkaar. De nikkellaag geeft het chroom een bepaalde glans, terwijl het laagje chroom zorgt dat het product aanloopbestendig is, slijtvast en corrosiebescherming biedt. Ook voor het corrosiebestendig verchromen conform ASTM of andere normen hebben wij de kennis en ervaring in huis.

NEN-EN-ISO Normering

Wij verchromen volgens NEN-EN-ISO 1456,  richtlijn:

 Klasse Toepassingen
1 Binnenruimte. Droge, warme omgeving.
2 Binnenruimte. Condensatie kan optreden.
3 Outdoor.  Natte omstandigheden.
4 Outdoor.  Zware omstandigheden.

 

Vraag naar de mogelijkheden om e.e.a. te realiseren tijdens een technisch overleg.

Voorbeeld aanduiding: Fe/Ni10b/Crr (voor klasse 1). Bij Fe/Ni30d/Crr ( voor klasse 3).
Alle behandelingen worden met een bepaald symbool aangegeven.
Fe staat voor staal grondmateriaal. Ni staat voor nikkel bedekking.
De ‘b’ staat voor glans nikkel, de ‘d’ staat voor duplex nikkel
Het getal staat voor de gemiddelde laagdikte nikkel.
Crr staat voor standaard decoratief verchromen.