Voor de eindkwaliteit van elektrolytisch gepolijste onderdelen zijn een aantal punten belangrijk. Hieronder treft u aandachtspunten om roestvast staal optimaal elektrolytisch te polijsten:

Download PDF

1. Duidelijke afspraken over de contactpunten op het RVS materiaal;
2. Polijsten van dieper gelegen RVS oppervlakten zoals de binnenzijde;
3. Welke zijde van het RVS materiaal de zichtzijde is;
4. Af- en uitspoelbaarheid van RVS elektrolytisch gepolijste delen.


Contactpunten en het elektrolytisch polijsten van rvs

Zoals de naam elektrolytisch polijsten al doet vermoeden is het een elektrolytisch polijstprocedé. Voor elektrolytisch polijsten is relatief gezien veel stroom nodig in verhouding tot bijvoorbeeld de oppervlaktebehandeling verzinken. Om de bewerking dan ook goed te kunnen uitvoeren, is het afstemmen van de plaats van de contactpunten op het RVS materiaal zeer belangrijk.

 

Binnenzijde en elektrolytisch polijsten 

Elektrolytisch polijsten heeft een beperkte “dieptewerking” en waardoor er in de hoeken en aan de binnenzijden een minder polijstende werking plaatsvinden. Wanneer de wens er is om dieper gelegen oppervlakten elektrolytisch te polijsten, wordt er gebruik gemaakt van een speciale hulpkathode, zodat bijvoorbeeld ook de binnenzijde van een RVS trechter behandeld kan worden.

 

Zichtzijde en elektrolytisch polijsten

Bij het elektrolytisch polijstproces is bij het positioneren van het RVS product belangrijk om te weten welke zijde van het RVS materiaal de zichtzijde is. Zo kunnen wij om tot het beste eindresultaat te komen beoordelen hoe de kathode gericht dient te worden. Hiermee profiteert de zichtzijde van het roestvast staal optimaal van het elektrolytisch polijstproces.

 

Af- en uitspoelen bij rvs elektrolytisch polijsten

Elektrolytisch polijst vloeistof bestaat uit een mengsel van zuren met een hoog soortelijk gewicht. Hierdoor is deze moeilijk afspoelbaar en vraagt daardoor extra aandacht bijvoorbeeld in geval van holle ruimtes. Bij aanwezigheid van holle ruimtes (bijv. een koker of buisconstructies) zijn voldoende spoelgaten gewenst. Het is wenselijk dat de gaten zich aan het uiteinde  van de constructie bevinden, of zo dicht mogelijk bij de samenstelling. Nog beter is het om voor het lassen een “hoekje” uit de kokers of buizen te halen,  zodat het spoelen optimaal kan gebeuren.

 

In geval van lassen en rvs elektrolytisch polijsten:

1.  Het is van belang dat lassen geheel dicht zijn. Als lassen niet dicht zijn, kan er polijstvloeistof in de constructie komen. Deze is er dan niet meer goed uit te spoelen!. De achtergebleven polijstvloeistof krijgt dan de mogelijkheid er achteraf alsnog uit te lopen bij u of uw klant. Dit kan tot een gevaarlijke en ongewenste situatie leiden zoals vloeistof (zuren!) op handen of kleding.

2. Roestvast stalen constructies met kettinglassen geven vergrote kans op vlekvorming. Dit omdat er capillaire werking kan plaatsvinden tussen de aan elkaar gelaste delen, waardoor de “dikke” polijst vloeistof moeilijk uit te spoelen is.

3. Dubbelgevouwen plaatwerk en delen die door de constructie tegen elkaar zijn aangelast geven verhoogde kans op vlekvorming. Dit komt omdat deze constructie slecht of “niet” is uit te spoelen.

 

Speciale wensen en elektrolytisch polijsten van roestvast staal

Heeft u speciale wensen of eisen voor een oppervlaktebehandeling zoals:

  • Klantspecifieke polijstprocedure;
  • Een kwetsbaar of kostbaar object;
  • Controle eisen;
  • Verpakkingseisen;
  • Montage-wensen.

Dan kunnen wij u hierbij ondersteunen.

Aandachtspunten voor RVS elektrolytisch polijsten

  • Elektrolytisch polijsten in uitgebalanceerde dompelbaden;
  • Elektrolytisch polijsten van roestvast staal zoals vultrechters, sorteerzeven, ketels, tanks, pompen, rvs onderdelen voor machines, half geleiders en medische instrumenten.
  • Elektrolytisch polijsten van rvs via de norm van uw klant;
  • Ondersteuning en opstellen van specifieke elektrolytische polijstprocedure voor uw klant.