Belangrijk voor de eindkwaliteit van gebeitste onderdelen is dat de beitsvloeistof goed af- en uitgespoeld kan worden. Daarom zijn de volgende aandachtspunten bij een beitsbehandeling van belang :

Download PDF

Holle ruimtes en rvs beitsen

Bij aanwezigheid van holle ruimtes (bijv. een koker of buisconstructies) zijn voldoende spoelgaten gewenst. Het is het beste dat de gaten zich aan het uiteinde  van de constructie bevinden, ofzo dicht mogelijk bij de samenstelling. Nog beter is het om voor het lassen een “hoekje” uit de kokers of buizen te halen,  zodat het spoelen optimaal kan gebeuren.

Na het lassen rvs beitsen

  1. Het is van belang dat lassen geheel dicht zijn. Als lassen niet dicht zijn, kan er beitsvloeistof in de constructie komen. Deze is er dan niet meer goed uit te spoelen!! De achtergebleven beitsvloeistof krijgt dan de mogelijkheid er achteraf alsnog uit te lopen bij u of uw klant. Dit kan tot een gevaarlijke en ongewenste situatie leiden zoals vloeistof op handen of kleding;
  2. Constructies met kettinglassen geven vergrote  kans op vlekvorming. Dit kan zelfs dagen na de beits- en spoelbehandeling nog plaatsvinden;
  3. Dubbelgevouwen plaatwerk en delen die door de constructie tegen elkaar zijn aangelast geven verhoogde kans op vlekvorming. Dit komt omdat deze constructie slecht of “niet”  is uit te spoelen.

Verschil in metaalsoort en beitsen

Het is belangrijk dat bij elke beitsopdracht een materiaalspecificatie wordt meegestuurd of aangeleverd. Elke materiaalsoort  kent zijn specifieke beitsparameters om tot het beste eindresultaat te komen. Indien er in één aanlevering verschillende materiaalsoorten aanwezig zijn is het juist belangrijk dit vooraf kenbaar te maken.

Warmtebehandelingen en rvs beitsen

Ondergaat uw object vóór het beitsen een warmtebehandeling? Structuurverandering blijft na beitsen zichtbaar. Heeft beitsen naast een functioneel, ook een visueel aspect, dan adviseren wij u vooraf een proef te doen of het gewenste resultaat aan uw eisen voldoet of dat bijvoorbeeld een aanvullende mechanische nabehandeling wenselijk is.

Transport en rvs beitsen

Om vlekvorming na een beitsbehandeling te voorkomen adviseren wij u te zorgen voor droog transport vanaf onze beitserij en/of het gebeitste werk goed af te laten dekken.  Beitswerk welke in een openbakwagen wordt vervoerd of niet is afgedekt bij nat weer kent een verhoogd risico op (ongewenste) vlekvorming.

Speciale wensen en beitsen

Heeft  u speciale wensen of eisen voor een behandeling, zoals een klant specifieke beitsprocedure, een kwetsbaar of kostbaar object, afwijkende controle-, verpakking- of montage-eisen, dan kunnen wij u hierbij ondersteunen bij het realiseren van uw levertijd.

Kortom, wilt u beitswerkzaamheden laten uitvoeren? Neem dan contact met ons op via:

Aandachtspunten voor het beitsen en passiveren van roestvast staal /RVS

  • Beitsen in uitgebalanceerde beitsdompelbaden in Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Coevorden, Hoogezand en Vlaardingen;
  • Kan een RVS object niet worden gedompeld dan biedt sproeibeitsen uitkomst;
  • Beitsen en passiveren van rvs piping, plaatwerk, kokers, leidingwerk, montagedelen, roosters, frames, buizen, behuizingen etc.
  • Beitsen en passiveren van rvs o.a. leidingsystemen of van zeer grote objecten bij u of uw klant op locatie;
  • Beitsen en passiveren volgens ASTM A380 normering;
  • Beitsbehandeling via de norm van uw klant;
  • Ondersteuning en opstellen van specifieke beitsprocedure voor uw klant.