Beitsen en passiveren van producten van roestvast staal, koolstof staal en aluminium

Download PDF

Als het gaat om het beitsen en passiveren van RVS, koolstof staal en aluminium bent u bij de beitsspecialisten van Multinal Group aan het juiste adres!

Multinal Group beschikt over de juiste expertise om roestvast staal zoals plaatwerk, kokers, leidingwerk, piping, montagedelen, roosters, frames, buizen, warmtewisselaars, flenzen en behuizingen effectief te beitsen en passiveren.

Met meerdere beitserijen in Nederland weten wij als geen ander wat er komt kijken bij het vakkundig behandelen van uw product. Naast de vorm, de grootte en de best toepasbare techniek, bewaken wij vanzelfsprekend nauwgezet onze beitsprocedures m.b.t. milieu, veiligheid en de zuurrestbehandeling. Zo weet u zeker dat de corrosiebestendigheid,  en daarmee de duurzaamheid van uw product wordt vergroot.

U vindt onze specialistische beitserijen voor het dompelbeitsen of (deels) sproeibeitsen in Amsterdam, Alphen aan den RijnCoevordenHoogezand en Vlaardingen.

Bekijk hier de RVS dompel en sproeibeitsen tips en belangrijke aandachtspunten.

 

Waarom beitsen en passiveren van rvs ?

Aan het oppervlak van het RVS ontstaat via natuurlijke weg een chroomoxidelaag die het materiaal zijn bescherming geeft. Door de diverse mechanische bewerkingen zoals: zagen, knippen, zetten, frezen en lassen wordt deze chroomoxidelaag beschadigd. Door deze bewerkingen is er een risico aanwezig dat er “ijzerinsluitsel” plaatsvindt. Hierdoor kan RVS op den duur gaan roesten.

Door bewerkt RVS te beitsen in een oplossing van bijv. salpeterzuur met waterstoffluoride worden carbides, ijzerdeeltjes, maar ook gloei-, wals-, smeed- en giethuid van/uit het oppervlak verwijderd. Na de beitsbehandeling worden de delen goed na gespoeld en kan de chroomoxidelaag (de passivering) zich weer op natuurlijke weg vormen. De vorming van deze natuurlijke passivering kan 24 – 48 uur duren. Bij sommige specificaties of klanteisen wordt een extra passiveerbewerking gevraagd. Door de delen een bepaalde tijd in bijv. een salpeterzuur oplossing te dompelen en ook weer goed na te spoelen wordt deze passiveerlaag al na 30 minuten gevormd.

Maar ook voor het effectief (sproei of kwast) beitsen en passiveren van RVS leidingsystemen, installaties, productie-units, machines, ketels, warmtewisselaars, koeltorens, tanks en andere productieonderdelen bij u op locatie kunt u bij ons terecht.

Met jarenlange ervaring met rvs beitsen en passiveren op locatie en met meerdere beitserijen in Nederland, hebben wij voor u de mogelijkheden, u de keus.

Mogelijkheden voor het beitsen en passiveren van rvs, koolstof staal en aluminium

  • Multinal Group heeft specialistische beitserijen in Amsterdam, Alphen aan den Rijn, Coevorden, Hoogezand en Vlaardingen ;
  • Beitsen en passiveren van RVS, aluminium en koolstof staal volgens ASTM A380 normering;
  • Ondersteuning en opstellen van specifieke beitsprocedure voor uw klant;
  • Ook is een beitsbehandeling mogelijk via de norm van uw klant;
  • Beitsen in dompelbaden of sproeibeitsen in onze beitserijen;
  • Beitsen bij u op locatie in Nederland of op een internationale locatie.

U kunt de voor en na foto bekijken door op het witte pijltje in het midden van de foto te klikken en deze naar rechts te slepen (linker muisknop ingedrukt houden).

De linker foto toont een rvs opslagtank waarop een warmtebehandeling nog duidelijk zichtbaar is voor het beitsen en passiveren. Op de rechter foto de rvs opslagtank na de beitsbehandeling.

Beitsen en passiveren: metaal soort, grootte en toepasbare beitsmethode

Bij het beitsen en passiveren van metaal spelen de metaal soort, de vorm, de grootte en de daarbij toepasbare techniek een belangrijke rol. Een moeilijk verplaatsbaar object zal nu eenmaal eerder gebeitst worden op locatie, dan een simpel verplaatsbaar object dat te beitsen is in één van onze beitserijen. Maar ook veiligheid, milieuwetgeving en vakmanschap spelen een belangrijke rol bij de keuze bij het beitsen en/of de beitsmethode.

Schoon en zuiver oppervlaktehuid

Bij beitsen wordt het RVS behandeld met een beitsmiddel bestaande uit o.a. waterstoffluoride en salpeterzuur. Ongeacht de keuze voor de toepasbare beitstechniek welke samenhangt met de vorm en grootte van het te behandelen metaal, de oppervlaktebehandeling beitsen is erop gericht om gevormde oxiden die tijdens warmtebehandelingen of fabricage/bewerkingen zijn ontstaan te verwijderen. U kunt hierbij denken aan gloei -, wals -, smeed- en giethuid, aanloopkleuren of eventueel het verwijderen van roest dan wel het ontroesten van het te behandel RVS-object. Door het object na het beitsen  grondig te reinigen met demiwater ontstaat weer een schoon en zuiver oppervlak waar de chroomoxide zich weer kan herstellen.

 

Passiveren: optimale corrosieweerstand

Bij een zeer hoge vervuilingsgraad en/of hoge kwaliteitseisen adviseren wij beitsen en apart passiveren. Passiveren na een beitsbehandeling is een zeer belangrijk proces en zorgt ervoor dat optimale corrosieweerstand wordt verkregen. Passiveren kan via natuurlijke wijze plaatsvinden of versneld worden met chemisch passiveren. Door ons wordt chemisch passiveren toegepast, waarmee kan worden ingespeeld op de eisen voor snellere levertijden en waarborging van de gestelde kwaliteit.

Onze mogelijkheden voor het beitsen en passiveren van RVS , koolstof staal en aluminium