Verchromen van metalen producten en onderdelen

Download PDF

Multinal Group biedt een uitgebreid pakket aan metaal oppervlaktebehandelingen, waarvan verchromen veelvuldig wordt toegepast.

Verchromen is een populaire oppervlaktebehandeling, omdat de behandeling relatief goedkoop is en toch goed toepasbaar als het gaat om corrosiewering, bescherming en/of het aanbrengen van een slijtvaste laag. Niet voor niets wordt verchromen veel toegepast op o.a. sanitair accessoires, lampen en verlichtingsonderdelen,  motor(onderdelen) en fietsonderdelen. Verchromen kent meerdere kleureffecten zoals glanzend, mat of satijnachtig en draagt daarmee bij aan toegevoegde waarde en/of uitstraling van het product.

Wij verzorgen het mat (pearl) verchromen of glans verchromen van zowel seriematige producties tot enkele of specialistische stuks op onze vestiging in Coevorden.  Maar ook voor vernikkelen, of ABS kunststof verchromen kunt u bij ons terecht.  Bij producten met een hoogwaardige uitstraling kunnen wij u tevens de zorg uit handen nemen voor het slijpen en polijsten. Weet u niet welk type verchroom, vernikkelbehandeling of oppervlaktebehandeling het beste aansluit bij uw eisen en/of wensen? Of overweegt u om uw product te laten vergulden? Laat het ons weten, wij denken graag met u mee. Zo weet u zeker dat uw product voldoet aan de kwaliteitseisen die u voor ogen heeft bij het verchromen, vernikkelen of vergulden van uw product.

 

Verchromen en de eigenschappen

  • Blauw/witachtige laag
  • Dunne deklaag
  • Grote hardheid
  • Slijtvast
  • Krasvast
  • Aanloopbestendig (verkleurt niet aan de lucht)
  • Geringe wrijvingsweerstand

Verchromen en techniek

Verchromen /chroom heeft een dunne oxidehuid waardoor zij – in aanraking met de atmosfeer – onderliggend metaal een optimale bescherming biedt. Bij sierverchromen, waarin wij specialist zijn, wordt nikkel of vernikkelen altijd als onderlaag aangebracht. De combinatie vernikkelen en verchromen versterken elkaar. De nikkellaag geeft het chroom een bepaalde glans, terwijl het laagje chroom zorgt dat het product aanloopbestendig is, slijtvast en corrosiebescherming biedt. Ook voor het corrosiebestendig verchromen conform ASTM of andere normen hebben wij de kennis en ervaring in huis.

NEN-EN-ISO Normering

Wij verchromen volgens NEN-EN-ISO 1456,  richtlijn:

 Klasse Toepassingen
1 Binnenruimte. Droge, warme omgeving.
2 Binnenruimte. Condensatie kan optreden.
3 Outdoor.  Natte omstandigheden.
4 Outdoor.  Zware omstandigheden.

 

Vraag naar de mogelijkheden om e.e.a. te realiseren tijdens een technisch overleg.

Voorbeeld aanduiding: Fe/Ni10b/Crr (voor klasse 1). Bij Fe/Ni30d/Crr ( voor klasse 3).
Alle behandelingen worden met een bepaald symbool aangegeven.
Fe staat voor staal grondmateriaal. Ni staat voor nikkel bedekking.
De ‘b’ staat voor glans nikkel, de ‘d’ staat voor duplex nikkel
Het getal staat voor de gemiddelde laagdikte nikkel.
Crr staat voor standaard decoratief verchromen.