Verchromen van metalen producten en onderdelen

Multinal Group biedt een uitgebreid pakket aan metaal oppervlaktebehandelingen, waarvan verchromen veelvuldig wordt toegepast.

Verchromen is een populaire oppervlaktebehandeling, omdat de behandeling relatief goedkoop is en toch goed toepasbaar als het gaat om corrosiewering, bescherming en/of het aanbrengen van een slijtvaste laag. Niet voor niets wordt verchromen veel toegepast op o.a. sanitair, verlichting, motoren en fietsen. Verchromen kent meerdere kleureffecten zoals glanzend, mat of satijnachtig en draagt daarmee bij aan toegevoegde waarde en/of uitstraling van het product.

Wij verzorgen het mat (pearl) verchromen of glans verchromen van zowel seriematige producties tot enkele of specialistische stuks. Weet u niet welk type verchroombehandeling of oppervlaktebehandeling het beste aansluit bij uw eisen en/of wensen? Laat het ons weten, wij denken graag met u mee. Zo weet u zeker dat uw product voldoet aan de kwaliteitseisen die u voor ogen heeft bij het verchromen van uw product.

De belangrijke aandachtspunten bij een verchroombehandeling treft u hier aan.

Verchromen en de eigenschappen

  • Blauw/witachtige laag
  • Dunne deklaag
  • Grote hardheid
  • Slijtvast
  • Krasvast
  • Aanloopbestendig (verkleurt niet aan de lucht)
  • Geringe wrijvingsweerstand

Verchromen en techniek

Verchromen /chroom heeft een dunne oxidehuid waardoor zij – in aanraking met de atmosfeer – onderliggend metaal een optimale bescherming biedt. Bij sierverchromen, waarin wij specialist zijn, wordt nikkel of vernikkelen altijd als onderlaag aangebracht. De combinatie vernikkelen en verchromen versterken elkaar. De nikkellaag geeft het chroom een bepaalde glans, terwijl het laagje chroom zorgt dat het product aanloopbestendig is, slijtvast en corrosiebescherming biedt. Ook voor het corrosiebestendig verchromen conform ASTM of andere normen hebben wij de kennis en ervaring in huis.

DIN normering

Wij verchromen volgens DIN norm EN 12540:2000, welke is opgebouwd uit vier klassen, te weten:

 Klasse  Micron Toepassingen
1 10 mµ Binnenruimte. Droge, warme omgeving.
2 20 mµ Binnenruimte. Condensatie kan optreden.
3 30 mµ Vrije omgeving. Gematigde corrosieve omstandigheden.
4 40 mµ Vrije omgeving. Bij zware omstandigheden (bijv. zee of industrie)

 

Deze waarden gelden voor nikkel op ijzer. Bij verchromen op koper of messing halveert het aantal micron.

Voorbeeld aanduiding: FE//Ni10b (voor klasse 1). De ‘b’ staat voor glansnikkel. Alle behandelingen worden met een bepaald symbool aangegeven. Bij FE//Ni30d (klasse 3) staat de ‘d’ voor duplex.